La unitat de demències és un àrea especialitzada per la cura de persones majors de 65 anys (o més joves amb informe mèdic) diagnosticades de malalties neurodegeneratives en diferents graus on es realitza un abordatge integral de la persona.
L’objectiu principal és que l’usuari es trobi atès el millor possible en totes i en cada una de les fases de la demència aconseguint la major qualitat de vida possible.
Les instal·lacions de la unitat estan dissenyades per minimitzar el risc de caigudes, prevenir lesions i compta amb un sistema d’alarma per controlar l’accés i evitar la sortida no supervisada dels residents evitant, així, el risc de fuga. També es pretén crear un ambient que redueixi l’ansietat i estrès afavorint el benestar emocional.
Diferents activitats terapèutiques i de lleure com l’estimulació cognitiva i basal tenen lloc en aquest entorn per mantenir les capacitats semipreservades dels residents i fomentar el seu benestar emocional.
Els usuaris afectats de demència poden desenvolupar al llarg de la malaltia diferent simptomatologia i mostrar conductes disruptives (agitació, agressió física i/o verbal, deambulació entre d’altres) que es tracten tan amb teràpies farmacològiques com amb teràpies no farmacològiques. Aquestes últimes es basen en intervenir amb tècniques d’ intervenció conductual i donant pautes d’intervenció als professionals gericultors.
Atenció centrada en la persona (ACP)
La metodologia de treball que es procura seguir, és la d’atenció centrada en la persona. Aquesta es basa, des del coneixement de la història de vida de cada usuari, adaptar les intervencions, en la mesura del possible, a les seves necessitats, i no al revés, considerant els hàbits, gustos, preferències i costums de cada persona i respectant tan la seva singularitat com la presa de decisions d’aquesta. Es pretén disminuir al màxim el procés d’adaptació al Centre.
Es dona suport a les activitats bàsiques de la vida diària (ABVD), l’alimentació, higiene, vestir i ajuda en els àpats, adaptant les capacitats canviants de la persona. També, a cada usuari, se li estableix un pla de cures personalitzat on es té en compte la seva història de vida, historial mèdic, etapa i progressió de la demència per ajustar els plans de cura segons les noves necessitats emergents.
PIAI
A l’inici de la institucionalització cada resident compta amb una valoració geriàtrica integral on es valora tan els aspectes clínics com els factors psicosocials i funcionals. Al poc temps d’haver ingressat la persona en la unitat, es realitza el Pla Integral d’Atenció Individualitzada (PIAI inicial) per part de l’equip multidisciplinar elaborant conjuntament uns objectius inicials. Durant els mesos següents, es porta a terme un seguiment de l’adaptació fent els ajustos necessaris, si fos el cas, i abans de l’any es realitza la següent valoració (PIAI de seguiment) revisant els objectius inicials establerts per reelaborar els mateixos o per establir-ne d’altres nous.
Durant tot aquest procés, les entrevistes amb el familiar de referència són importants per proporcionar informació, resoldre dubtes i respondre preguntes o oferir recolzament emocional a fi d’ajudar a entendre millor la demència del seu familiar i poder realitzar un acompanyament més proper a les seves necessitats canviants.
Aquest any, la Fundació ha rebut un ajut del Departament de Drets Socials de la Generalitat , dins de la convocatòria ordinària anticipada de subvencions a entitats de l’àmbit de polítiques socials, per a poder continuar aquest projecte.