HISTÒRIA

700 anys al servei dels altres

DE L’HOSPITALITAT DE L’EDAT MITJANA, A L’IMPACTE SOCIAL DEL SEGLE XXI

Fundada el 1324 pel cavaller de Sitges Bernat de Fonollar, la Fundació Hospital Sant Joan Baptista de Sitges és una de les institucions més antigues en actiu de tot Catalunya. En un inici, aquest Hospital estava enfocat dins del concepte medieval d’hospitalitat i d’aixopluc als pobres, pelegrins, orfes i malalts. Estava situat just a sobre de les roques de la mar, dins la muralla medieval de Sitges. Però a causa dels avenços de la medicina, la ciència i la tecnologia, aquell edifici es va quedar desfasat. Si bé a mitjan el XIX, les monges concepcionistes s’encarregaven de la cura de les persones, aquesta activitat es va estar duen a terme fins a l’any 2000.

Gràcies a la compra de l’antic edifici per part del magnat nord americà Charles Deering, el 1912 es va poder inaugurar el nou edifici modernista, de l’arquitecte Font i Gumà, amb un llenguatge artístic i arquitectònic amb un valor patrimonial catalogat. És en aquest complex modernista gairebé museístic on es desenvolupa actualment la funció principal de la Fundació. Quan entrà en funcionament l’Hospital Comarcal de Sant Camil, el centre hospitalari sitgetà es convertí en un Centre d’Atenció Primària (CAP) del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya; i finalment, l’any 1997, es va consolidar com un residència geriàtrica fins a dia d’avui.

En la darrera dècada, la institució ha crescut, ha evolucionat i s’ha hagut d’adequar a les necessitats presents, sense oblidar però aquell desig original del seu fundador d’hospitalitat als més desvalguts.